Muscialsites

Gebruikerswaardering:  / 0
ZwakZeer goed 

Peter Pan laat je weer even kind blijven

musicalsite pagina foto1 

 

Een zaal vol enthousiast publiek leeft en schreeuwt met Peter Pan mee: 'Ik geloof in elfjes!' Het was een mooie middag in het Zaantheater in Zaandam, waar de musical 'Peter Pan: het echte verhaal' in première is gegaan.

In het oude Londen woont de familie Darling. De oudste dochter Wendy leest haar broertjes John en Michael iedere avond voor. Verhalen die tot de verbeelding spreken op hun eigen eiland der fantasieën: Nimmerland. Op een avond vliegen Peter en zijn elfje Tinkerbel de kinderkamer van de Darling's binnen. Peter neemt de kinderen mee en samen vliegen ze door de nacht; op weg naar Nimmerland. Daar ontmoeten ze de Verloren Jongens en staan ze oog in oog met wrede piraten, bloeddorstige zeemeerminnen en heldhaftige indianen. Nimmerland blijkt gehuld in gruwelijke schoonheid. Ze komen erachter dat wanneer je gelooft in de wereld van wensen en de kracht van geluk, er geen enkele grens bestaat!

 

Na eerdere successen zoals 'Kruistocht in Spijkerbroek,' 'Oorlogswinter' en 'De Tovenaar van Oz' levert het Nationaal Jeugd Musical Theater met 'Peter Pan: het echte verhaal' opnieuw een mooie voorstelling af. Voor deze musical is regisseuse Elise Berends teruggegaan naar het boek van James Matthew Barrie, waardoor verschillende personages een diepere, meerdimensionale laag krijgen; iets wat het voor acteurs en publiek interessanter maakt.

 

 

De musical kent twee verschillende kindercasts. Na de eerste première op zaterdagavond, waarin Roan Pronk en Bente Kruger als Peter Pan en Wendy te zien waren, viel vanmiddag de eer te beurt aan Ferron de Wit en Wera Misset om deze rollen te vertolken. De veertienjarige Ferron de Wit ís gewoon Peter Pan. Hij zet een ondeugende Peter neer die goed weet wat hij wil, maar ook zijn emotionele kant laat zien. Op sommige momenten is hij stoer en staat hij zijn mannetje, terwijl hij niet veel later zijn tranen durft te tonen en daarmee ook het publiek weet te ontroeren. Wera Misset als Wendy geeft prima tegenspel en laat op een mooie manier de worsteling zien tussen het kind blijven en volwassen moeten worden.

 

 

Deze worsteling is ook zeker zichtbaar bij Jeroen Phaff, die de rol van Kapitein Haak vertolkt. Het is fijn voor Jeroen dat hij de kans krijgt om ook de twijfelende kant van Haak uiteen te zetten, waardoor het geen eendimensionaal personage wordt. De twijfel die Haak voelt - "Als ik Pan vermoord, dood ik dan niet ook het kind in mezelf?" – zet Jeroen voortreffelijk neer en ook zijn samenwerking met Marc-Peter van der Maas, die de rol van Smie speelt, zorgt voor menig lachsalvo door de zaal. Ondanks dat de rollen van de ouders van de familie Darling niet heel groot zijn, leveren Patricia van Haastrecht en Vincent de Lusenet mooi werk, met als een van de hoogtepunten het zangtrio dat zij samen met hun dochter Wendy zingen.

 

 

Met een kindercast, bestaande uit ongeveer veertig kinderen, kan de musical met recht een grote productie worden genoemd. Iedereen – indiaan, Verloren Jongen of zeemeermin – heeft een eigen aandeel in de show en, zeker als geheel, leveren ze een mooie prestatie.

Ditzelfde geldt voor het decor, dat er prachtig uitziet en waarbij er praktisch en creatief is omgegaan met de middelen. Aan de slaapkamer van de kinderen, de woonplaats van Peter Pan en het schip van Kapitein Haak is stuk voor stuk veel aandacht besteed en ook het vliegen naar Nimmerland is mooi verbeeld. Het is jammer dat de voorkant van het schip van Haak net iets te groot is, waardoor het vanuit de zaal niet altijd goed zichtbaar is wat er op het schip gebeurd. Enkele technische decorwissels konden wat soepeler, maar dit zal beter gaan naarmate de voorstelling vaker wordt gespeeld. De muziek werkt aanstekelijk en bevat een aantal zeer mooie nummers, die vakkundig worden gebracht door de verschillende acteurs.

 

 

Met een zaal, gevuld met veel familie, vrienden en collega’s uit de andere kindercast, werd er nog een extra lading gegeven aan deze speciale voorstelling. Na deze geslaagde première is de musical 'Peter Pan: het échte verhaal' van het Nationaal Jeugd Musical Theater nog tot en met 11 juni door het hele land te zien. Welke van de twee kindercasts er speelt en wie dus de rollen van onder andere Peter Pan en Wendy vertolken, verschilt per theater.

 

 

Foto & video: Rob de Haan

Verslag & video: Milco Feijnenbuik

 

Share